Selkokielen käyttöönotto Tuusulan kunnan palveluissa, viestinnässä ja päätöksistä tiedottamisessa

Aloite tehty: 14.11.2022

Aloitteen tekijä: Janne Hermunen ja Tuusulan Perussuomalaiset ry

Aloitteen tila: Vireillä

Hallintolain (6.6.2003/434) mukaan viranomaisen tulee käyttää asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä. Viestintää ohjaavat mm. kuntalaki, julkisuuslaki, perustuslaki sekä kielilaki.

Selkokielen käyttö liittyy oleellisesti saavutettavuuteen. Kaikilla tulisi olla yhdenvertainen mahdollisuus tiedonhankintaan ja julkisten palveluiden käyttämiseen. Viestinnässä tulee ottaa huomioon eri asukasryhmien tarpeet.

Henkilöillä, joilla on vaikeuksia ymmärtää tavallista yleiskielistä tekstiä selkokieli helpottaa julkisten palveluiden käyttöä, koska sen rakenne ja sanasto on helpompaa ymmärtää. Selkokielestä hyötyvät ne ihmisryhmät, joiden kielitaidon puutteet vaikeuttavat arjen tilanteista selviytymistä ja yhteiskunnan toimintaan osallistumista. Kyky ymmärtää itseään koskevien asiakirjojen sisältöä varmistaa yhdenvertaisuuden toteutumista sekä mahdollistaa julkisten palveluiden käytön mahdollisuutta tarkoituksenmukaisella tavalla.

Selkokielen tarpeelle voi olla erilaisia syitä. Selkokieli auttaa ymmärtämään silloin, kun ihmisellä on kielellisiä tai kognitiivisia haasteita. Selkokielisyys on osa tiedon kognitiivista saavutettavuutta. Erityisiä hyödynsaajia ovat kehitys- ja puhevammaiset, autismikirjon henkilöt, neurologisesti sairaat sekä maahanmuuttajataustaiset henkilöt. Selkokielen käyttäminen edistää kielen oppimista sekä kuntalaisten osallisuutta ja vähentää tulkkauspalveluiden tarvetta.

Lainsäädännössämme on voimassa saavutettavuusdirektiivi (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/20ı9), lisäksi 28.6.2022 on tullut voimaan esteettömyysdirektiivi, jota tulee noudattaa 28.6.2025 alkaen. Esteettömyysdirektiivin tavoitteena on täydentää voimassa olevaa saavutettavuusdirektiiviä ja edistää kaikkien, erityisesti vammaisten henkilöiden mahdollisuutta itsenäiseen asiointiin.

Voimassa olevan saavutettavuusdirektiivin ja tulevan esteettömyysdirektiivin tavoitteena on, että saavutettavaa verkkosivua, palvelua tai asiakirjaa on mahdollista kenen tahansa käyttää riippumatta siitä millainen kielellinen tai kognitiivinen haaste henkilöllä on. Tarve korostuu erityisesti kriisitilanteissa, jolloin tiedon tarve on akuutti.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Tuusulan kunta ottaa palvelukielivalikkoon suomen ja ruotsin kielen lisäksi selkokielen kunnan palveluissa, viestinnässä sekä päätöksistä tiedottamisessa.

Käsittelyvaiheet:

Valtuusto 14.11.2022 § 160: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 15.11.2022: Viestinnän valmisteltavaksi

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa